BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, August 04, 2017

Panggilan Haji, panggilan yang dinanti

Dalam banyak banyak tempat yang teringin sangat saya nak menjelajah, adalah Arab Saudi, to be specific adalah Mekah dan Madinah.

Sangat berhajat, sabar menunggu green light dari si Dia.

Tak senang hati ini selagi tidak menjejakkan kaki ke Mekah dan Madinah.

Terdetik hati,' Bila ya Allah nak pilih jadi tetamuNya.' Sebab tak nak gi sebagai pelancong, nak pergi sebagai tetamu Allah, kembara ibadah.

Cemburu pun ada pada mereka yang sudah ke sana. Kebanyakan berkesempatan berumrah di usia muda.

Saya masih belum diberi kesempatan masa dan rezeki ke sana..

Namun yakin akan terpilih..
Doa dan terus doa sambil berusaha..

Usaha setakat mampu, persiapan sedikit demi sedikit itu perlu. Tabunganlah wajib apabila niat sudah ada.

Umrah pun nak haji apatah lagi. Tamaknya😆 perkara baik, aci la kan.

Saya dan suami membuat rayuan selama 2 tahun berturut-turut. Tahun ni kelihatan lebih nekad. Tabungan mencukupi kalau untuk berumrah atau haji. Cuma hajat lebih besar dan berat untuk haji. Kalau tak dapat juga haji, nekad cari ruang untuk umrah selepas bulan haji tamat.

Sungguh tak di sangka,

Telefon saya berdering di suatu petang usai balik kerja, minta disambungkan ke suami.

'Pelik pula nak cakap dengan suami tapi telefon nombor kita, mujur lelaki.' ahaks monolog hati..

Rupa-rupanya dari Tabung Haji.

Alhamdulillah suami terpilih menjadi rombongan muassasah 1434H

Nah, suami dapat pergi. Isteri pun nak juga la kan. 😉 buatlah rayuan lagi untuk mengikuti suami sebagai mahram. Berapa kali rayu ntah. Memang buat muka tebal je.

Alhamdulillah 3 minggu kemudian debaran terungkai, jam.1420 tanggal 26 bulan Julai berita baik saya terima.

Lambat kan? Tak la, selagi boleh kejar untuk beribadah di sana bersama suami tercinta.

Pengembaraan rabbani dan rehlah ruhiyyah bakal bermula. Ibadah haji memerlukan kekuatan fizikal dan mental.

Apakah saya saya siap sedia?

Nantikan persiapan saya..

Catatan ini untuk Nuha dan Iman. Inilah kisah hidup Bunda dan Papa dalam perjuangan menjadi hamba Rabbani..



1 comments:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)