BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, April 16, 2009

Laskar Pelangi


~Laskar Pelangi~



Syukur tak terhingga dipertemukan dengan sebuah movie yang mampu menambat mana-mana hati yang menontonnya. Hingga yang bakal hadapi peperiksaan pun lupa diri :) tapi tidak sia-sia...movie ini benar-benar mengajar kita menghargai peluang yang ada ini untuk menimba ilmu. Melihat kesungguhan anak-anak kecil di dalam cerita ini untuk belajar, betul-betul menginsafkan. Insaf terhadap masa yang disia-siakn. Kemiskinan dan kesusahan bukanlah penghalang, tapi kita yang selalu membina tembok untuk kita terus maju. Syukran pada yang memperkenalkan. :)

Selepas diselidiki dan dikaji melalui medan terbatas ini, barulah daku tahu rupanya diadaptasi daripada Novel Laskar Pelangi karya Mas Andrea Hirata. Syabas sentuhan yang menarik dan ada babak yang betul-betul menyentuh hati. Ya sesuai benar kita ajak adik-adik kita lihat cerita ini dan paling utama kita sendiri pasti beroleh manfaat yang besar. Didikan daripada Allah itu yang penting kita kaitkan dalam mendidik anak-anak. Moga daku praktikkan sewajarnya pada masa hadapan dan buat masa terdekat didiklah adik-adik kita yang dahaga kasih sayang.



"Hiduplah untuk memberi sebanyak-banyaknya bukan untuk menerima sebanyak-banyaknya"


Setakat ini sahaja komentar. Cuba lihat sendiri dan hayati. Kemudian terpulang pada antum untuk menilai. Tidak rugi. Dalam Exam Mode sekarang ni sangat berguna untuk membuatkan anda sedar bahawa belajar itu benar-benar cahaya yang menghidupkan hidup seorang insan. Tanpa ilmu takkan kita kenal erti perjuangan dan makna hidup di dunia. Paling penting tanpa ilmu kita takkan kenal siapa PEMILIK ILMU.. Rabbul Izzati..ALLAH itu nama yang hakiki dan abadi.


Mimpi adalah kunci
untuk kita menaklukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya


Laskar pelangi
takkan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

Menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

Cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita
laskar pelangi


Takkan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi
menarilah dan terus tertawa


Walau dunia tak seindah surga
bersukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

(Nidji Laskar Pelangi)

18 comments:

Dr Amad said...

Wah,mesti best.Tak sabar ana nak nengok cite ni..ahaks

hood@sunny said...

mmg mcm best~ :D
nk tinggal komen pnjg2 lepas xam ye cik sha..

tgk trailer pon cam ada sumthing value n vital to be delivered..

rabbuna yusahhil.
regards, org yg xsedar2 exam tinggal 4 hari je lg :P

sinar_islami said...

me to Dr Amad::
mmg best..tak tgk lagi ke? lekas lekas tgk ye ^-^

Alhamdulillah benar-benar mengajar kita erti hidup..sama seperti abu saif kata2 yg cukup bermkna..erti hidup pada memberi..

btw..teringin jadi kecik smula..tp hidup harus diteruskn..mustahil nk kecik smula~fantasi:: ^-^..sunnah alam begitu..

me to hood::
betul3~gaya upin & ipin~
haha..ye ye pekse dulu..
ni gaya org yang lagi 15 hari nak pekse..

afwan dh tertgk dulu..nanti kita tgk sma2..ana p tanta atau anti mai cairo..blh la rasa jadi kanak2 jap..hehe ^-^

rabbuna ma3aki ya ukhti..

dr.DidiE said...

jom wat pondok laskar pelangi!!

sinar_islami said...

nak ikut didie juga..jom didie..
kejar pelangi smpi hujung dunia ^-^
jangan mudah menyerah...doakn sha juga

Farid Rashidi said...

Salam..

Saya belum berkesempatan menontonya lagi. Rasa macam best.

Apapun, jemput ke teratak saya. Klik myname.

sinar_islami said...

wslm..slm buat anta kembali..

:) jangan lepaskan peluang menonton...mmg best..tak rugi jika kita buka hati untuk ambil pengajaran..

syukrn singgah di sini..akan segera ke laman anta..

husna said...

Aduh ana ni tengah liat nak buka buku..masih belum recover dari mood jalan2..
mmungkin kena tengok cite ni..bagi semangat balik nak study..
hehe..

sinar_islami said...

hehe..lama tk dgr citer..
org tu p teroka sej andalus ya..

ayuh2..lihat & hayati..moga2 Allah izin dapat stimulator bru utk study..

mga Allah berkatimu ukhti..huhu doakn ana juga ye..biar fokus..

Atiqah said...

sblm ni kalo nk exam jamu minda ngn cite korea, jepun dlu..pasni kena ubh la rutin..hehehe..insaf2..

orbicularis said...

nk tgok sha.=D

sinar_islami said...

me to atiqah::
hehe..mcm tu la agknya..
sapa tak kenal tqah..siap blh ckp bhsa korea tu..arab..ingeriss apath lagi..

yg penting kita beroleh manfaat dri apa yg kita lihat, dgr, dan lakukn..bukankh ini nikmt2 yg Allah kurniakn utk kita gna dalam rangka nk dptkn cintaNya..

ana pun insaf ni..^-^

me to orbicularis::
nak tgk ana? ^-^ hehe
blh je nk tgk laskar pelangi..BEST
sila2 kalau tak de cd..kat Youtube pun ade..slmt menonton..nanti lapor ya..apa ibrah yg dpt..

ps>>tpi orbicularis ni sapa..ramah pla ana ni..slm buat kamu

Atiqah said...

amboi sha melambung pujinye..tp kte x la smpai mahir berbahasa Arab( awk ni cam x tau je kte ngn Arab cmne kat matri dlu)..korea skt2 je (kna bljr ngn mcdee ni)..hmm skrg tgh fokus kat english and mandarin je..tau je la career opportunities utk org mcm kte ni kena compete ngn chinese and indian yg superb2 english dorg...kalo kte nk msuk dlm community tu so kna la bljr bhsa dorg kn..
btw pas bce entry awk ni kte g tgk trailer die kat youtube..sian ek knk2 tu..oppression+ child labour..u know what sha..kte ni penentang child labor tau (ni hsl bljr mse asasi undg2 dlu la)...sian bdk2 tu ek..tp kte ni yg x kena oppress + x kena keje teruk cmtu pun mls nk bljr..ish!!!pe nk jd la..insaf!!k la..nk bljr..23 de paper..bru pas 1 paper hr ni..

sinar_islami said...

:) smua hebat insyaAllah..tapi Maha hebat tu Allahkn..anti ade bkt bhsa..ana ni la..dh rojak smua..

btw kita sama2 ambk pengajaran.. gunakn ilmu undg2 anti belja dulu utk meliht realiti dan kebenaran..apa yg kita perlu tegakkn dalam diri..hatta sekrg kalau english sbg major course..ha satu advantage besar tu buat anti..

deme sush camtu pun sggp kayuh basikal jauh2..tlg mak ayah keje utk sekolah..then walaupun sekolah tu naif je..tpi bukan sebrg sekolah..sekolah yg dpt bentuk jiwa dan peribadi..

ni yg rindu tempt kita berkumpul dulu..rindu biah..

serik tuk bermalas-malasn..jom usaha..

janas said...

sedang membaca
edensor
andrea hirata~

sinar_islami said...

bgs2..isi masa..
mga ada stimulus utk mengorak langkah ke Ipt.. (^-~)

Qurratul 'Ain said...

assalamu'alaiki ya ukhti..ye, filem ni sangat menyentuh hati. kalau ada kesempatan, cuba ukhti sempat2kan diri tengok citer Denias, ini pun tak kurang hebatnya. filem ni menyelitkan situasi dan budaya sebenar di tempat lokasi,lupa pula tempatnya tp di indonesia..

sinar_islami said...

Wa3alaikumusalam...

syukran Qurratul 'Ain atas cadangannya..InsyaAllah ada kelapangan ana akan tgk ya..

Ana suka melihat cerita2 yg membina..yg mengajar kita erti hidup..