BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, June 04, 2012

Kebahagiaan Itu Ada!

Dengan namaMu Ya Allah, hambaMu menulis.

Di mana kebahagiaan?

Kebahagiaan... Semua orang mahu bahagia. Namun bahagia itu ada di mana?

Saya yakin, saya dan kalian yang sedang membaca sebenarnya insan yang ingin bahagia. Betul bukan? Dan atas hakikat dan fitrah itulah kita terdorong untuk mencari kebahagiaan (^_^)

Dan di saat pencarian itu, terlihat di mata kita kebahagiaan itu ada pada kejayaan, kekayaan, keluarga, kerjaya dan hampir apa sahaja apa yang ada di dunia.

Namun Allah hadir memberi peringatan;

“Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia”. (Al-Kahfi: 46).


Hadith juga disampaikan daripada Zaid bin Tsabit r.a bahawa Nabi saw bersabda:

“Barangsiapa yang menjadi dunia sebagai perhatiannya, pastilah Allah akan cerai-beraikan kesatuannya dan Allah menjadikanya miskin kepada dirinya. Allah tidak mendatangkan dunia kepadanya melainkan apa yang ditentukan Allah kepadanya”. (Al-Munziri)

Di dalam sebuah hadith daripada Ibn Abbas r.a, Nabi saw bersabda:

“Seandainya Anak Adam diberikan satu lembah emas (pastilah ia merasa tidak cukup bahkan) akan mengharapkan supaya dia memperolehi dua lembah. Seandainya Anak Adam memperolehi dua lembah emas (pastilah ia merasa tidak cukup bahkan) akan mengharapkan supaya dia memperolehi tiga lembah. Perut Anak Adam tidak akan penuh melainkan diisi dengan tanah!”. (Bukhari)

Begitulah...Kalau dunia yang kita kejar, kita makin ketagih untuk mendapatkan dan tidak akan pernah puas. Jika sandaran kita dunia, kita dikejar oleh dunia. Lelah dan sangat meletihkan. Kita terhambat dengan hambatan dunia hingga serba tidak cukup. Kita akan sedih dan putus asa ketika gagal, miskin, tiada keluarga dan hilang kerjaya.

Berlainan sekiranya yang mendorong kita adalah akhirat. Apabila kita gagal mendapatkan kita redha namun tidak mematahkan semangat untuk terus berusaha dan berusaha. Apabila kita berjaya mendapatkan kita bersyukur dan terus melakukan dengan lebih baik tanpa meletakkan dunia di hati, cukup sekadar dalam genggaman.


Kebahagiaan itu ketenangan hati, kelapangan jiwa dan kerehatan nurani.


“Dia-lah yang Telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang Telah ada)”. (Al-Fath: 4)

Kebahagian itu ada pada keimanan. Ketenangan itu adalah ciri sebenar kebahagiaan. Tidak goyah walau diuji (^_^) Inilah hidayah Allah.. Kebahagiaan hakiki. Sukar sebenarnya mahu diunggap dengan kata-kata melainkan merasanya sendiri.


Imam Ibn Qayyim menyatakan: “Sesungguhnya di dalam hati terdapat kotoran yang tidak akan hilang melainkan menerima perintah Allah. Di dalam hati terdapat kebuasan yang tidak akan lenyap melainkan dengan berjinak dengan Allah. Di dalam hati terdapat kedukaan yang tidak akan pergi melainkan gembira dengan mengenaliNya, benar dalam melaksanakan perintahNya. Di dalam hati terdapat keresahan yang tidak akan berasa tenang melainkan berkumpul keranaNya, menuju kepadaNya. Di dalam hati terdapat api kekecewaan yang tidak akan padam melainkan dengan pasrah dengan perintah, tegahan dan ketentuanNya, dan sentiasa sabar di atas perkara tersebut sehingga menemuiNya. Di dalam hati terdapat hati yang mati yang tidak akan hidup melainkan mencintaiNya, bertaubat kepadaNya, sentiasa mengingatiNya, benar-benar ikhlas kepadaNya sekalipun diberikan dunia dan segala isinya tidak akan mampu menghidupkan kematian itu selama-lamanya”.

Sayu... Semoga Allah campakkan keimanan, ketenangan dan kebahagian dalam jiwa-jiwa kita. Semoga segala keluh-kesah juga hilang dari jiwa kita. Rehatlah ruhani, cergaslah jasmani untuk terus beribadah pada Yang Maha Esa.

Saya, mereka dan kalian. InsyaAllah mampu bahagia!Sesungguhnya saya, menulis di medan ini untuk mencari amal untuk dibawa pulang. Menulis buat hati saya lega. Saya tidak pernah sempurna dan selamanya tidak akan pernah. Kerana rahmatNya mata mampu melihat, jari mampu menulis, kaki masih mampu berdiri. TanpaNya juga saya tidak mampu merasa apa itu bahagia.

Akan hadir satu saat, saya lenyap dari dunia penulisan dan ketika itu yang tinggal hanyalah coretan ini buat kenangan keluarga, suami tercinta dan sahabat. ANDAI saya punya musuh, saat itu hilanglah saya sebagai musuhnya dan legalah saya kerana kalian tidak mendapat dosa kerana kewujudan saya. (^_^) Maafkan saya atas kekurangan.

Berat juga membawa nama 'Hidayah' kan? Erm...kerana hidayah (baca : petunjuk) itu milik Allah. Allah beri hidayah kemudian Allah juga boleh mengambil semula. Selagi saya hidup harapan saya, hidayah itu masih di sisi saya hingga saya pulang apatah lagi saat berubah fasa demi fasa kehidupan. Dan yang pasti ' Hidayah', anak Ummi Lek ini dan isteri Abang pastinya akan kembali kepada Pemiliknya setelah Allah berikan pada kalian :) Semoga kehadiran saya buat kalian bahagia dan ketahuilah kehadiran kalian buat air mata saya bertukar jadi mutiara :) Saya bahagia kerana susah senang kita bersama. Kalian sentiasa mengingatkan saya pada Allah Pemilik kita semua.

Hari ini 4 Jun 2012, genap sudahlah 4 bulan pernikahan kami. Alhamdulillah 4 bulan yang banyak mengajar erti kehidupan (^_^) Masih banyak lagi yang harus dipelajari dan doa itu pengikat serta ketenangan kami. Satu demi satu ujian Allah selesaikan dengan caraNya tersendiri. Sungguh didikan Allah itu Maha Sempurna!

Dunia walaupun sementara, setiap detiknya punya nilai tersendiri. Bersyukur dikurniakan suami merangkap sahabat hati, penasihat diri dan teman hidup yang sangat memahami persis namanya :) Moga Allah berkati mahligai yang terbina dengan penuh sakinah, mawaddah wa rahmah ♥ Ameen.

2 comments:

As said...

Macam ibnu taimiyah. Ada syurga dalam hati. Orang campak dia dalam jail ke ape ke, dia tetap bahagia dalam hati. Sbb org takleh kacau hati dia. ;)

sinar_islami said...

(^_^)agaknya sebab dunia dalam hati kita tu yang hati kita kacau tu..

Masih lemah kan.. Moga Allah terus dan terus bagi kita kekuatan.