BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, February 14, 2016

Housemenship zaman kita semua

...Allah is alwayz with us...



Dr : Housemenship zaman kita semua. 

Zaman lalu kalau dikenang, memang ada masam manisnya. Namun Alhamdulillah mampu mengurut dada, melepas lelah sebatuk dua sambil mengesat air mata kerana berjaya melalui zaman itu. Antara zaman kritikal dalam mengejar cita-cita adalah zaman bergelar houseman. Fuh.. Jangan dikata, nak menangis sepanjang masa tapi kena la tunjuk kuat juga ๐Ÿ˜ 

Apa yang kita rasa, kadangkala tak semua mampu diluah. Yang negatif terutamanya.. Biarlah disimpan sebanyak mungkin. Kalau dikongsi jadi aura negatif la pula. Habis yang asalnya  gembira dan semangat jadi down, sedih dan bermuram duja.

Apapun untuk 'survive' ada beberapa tips untuk mengurangkan stress di zaman ho ini. Jangan kata tidak stress.. Memang stress ye.. ๐Ÿ˜‚ 

1. Pilih kediaman yang kondusif 
- rumah/bilik sewa kena kemas
- baju kena basuh dan lipat , angan tangguh lebih dari 2 hari. Hari-hari basuh lagi baik. Kuman hospital ni boleh tahan aggrasivenya.
- balik kerja penat, biarlah pemandangan dalam rumah itu bertepatan dengan pepatah rumahku syurgaku. Allah kan suka bersih.

2. Pilih ahli rumah yang positif atau tinggal dengan keluarga yang memahami
- mampu membantu sekiranya susah
- ada pendengar untuk kita luah perasaan dan kongsi suka duka

3. Datang kerja, betulkan niat.
- pergi awal pagi dan review patient sebaik mungkin (usaha untuk tahu sejarah pesakit by heart)
- pulang tepat masa kalau sudah habis kerja (susah sebenarnya hehe). Kalau belum siap tengok rasional ke tidak nak passover. Patient kritikal yang perlu pemerhatian jangan lupa ingatkan kawan shif seterusnya.
- anggap patient macam keluarga
- selalu offer untuk bantu mo/collegue terutama ketika prosedur sebab bukan semuanya kita selalu buat
- bunuh persepsi orang kata makan gaji buta. So kerja sebaik mungkin. Maka kata-kata mereka  menjadi fitnah sama sekali. Relaks, dosa masing-masingkan.. Pahala pun. So jom  kita hias kubur sendiri dengan amalan.
- moship nanti memerlukan pengalaman hoship kita terdahulu. Tidak wujud orang dewasa melainkan menjadi bayi diawalnya. So chill ya! Pakar ke mo ke dia pun ho dulu. Pernah buat silap. Apapun hormat orang atasan, sayangilah kawan dan orang bawahan ๐Ÿ˜‰

4.Allocate cuti untuk hargai diri
- sekurang-kurangnya biarlah sebulan  sekali ada percutian. Nak jimat dalam negeri, ada rezeki lebih ke luar negara. Hehe ada lebih duit, yang solo ajak mak ayah sekali. 
- yang bekeluarga lagilah kena pergi bercuti. InsyaAllah ada moment yang boleh dikenangkan nanti.

5. Menangislah bila perlu
- tanda hati hidup
- mengingatkan kita pada Pencipta
- selingkan doa, insyaAllah makbul. Hehe lagi lagi ketika ada orang khianati kita. Faham faham je la kerja dengan pelbagai ragam ni. Kadangkala kita dikambing hitamkan.

Biarlah 5 sahaja dulu. Rasanya zaman mo pun ada suka dukanya. Lain jabatan lain peratus stressnya. So hormat collegue di jabatan lain ya. Jadi orang rendah diri tapi tinggi ilmu di hati.

0 comments: