BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, November 20, 2010

Aiduladha 1431H

Syahdu sungguh apabila mendengar laungan takbir bergema. Hinggalah laungan itu kali terakhir di dengar di Zaqaziq sebelum bertolak pulang ke Kaherah kelmarin. Berlalu sudah hari-hari tasyrik. Alhamdulillah... Terisi!

Laungan yang mempersonakan

اللّهُ أكبر اللّهُ أكبر اللّهُ أكبر

لا إلَهَ الا اللّه واللّهُ أكبر

اللّهُ أكبر و لِلّه الحمدَ

اللّهُ أكبر اللّهُ أكبر اللّهُ أكبر

اللّهُ أكبرُ كَبيِرَا

وَالحَمدُ لِلّهِ كَثِيرا

وَ سُبحَان اللّهِ بُكرَةً وَأصْيِلا

لا إلَهَ الا اللّه وَلا نَعبُد الا أياه

مُخلِصِّينَ لَهُ الدّيِنَ وَلوْ كَرِهَ الكَافِروُن

لا إلَهَ الا اللّه وحْدَه صَدَقَ وَعدَه وَنَصَرَ عبده

وأعزَ جُنَده وَهزم الأحْزَابَ وحْدَه

لا إلَهَ الا اللّه واللّهُ أكبر

اللّهُ أكبر و لِلّه الحمدَ


Hari Raya Pertama


Baru sudah solat sunat raya. Berpusu-pusu Muslimah keluar.

Di hadapan Masjid Ibrahim

Pulang dari masjid, bergegas ke Hayyu Asyir.

Unta-unta yang bakal disembelih.

Menunggu unta...

Itu rupanya unta kami.

Terselindung di balik pokok.. Susah pula nak tengok.

Akhirnya...selamat semuanya...Allahuakbar..Allahuakbar...Wa lillahilham


Daging-daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai keredhaan Allah, tetapi ketakwaan daripada kamulah yang dapat mencapainya..."


~Al-Hajj : 37~

Ikhwah yang sangat bersemangat melapah :) Jazakumullahu Khairan.

Bertemu jodoh dengan Abdullah yang cukup memikat hati.


Hari Raya Kedua


Cukup kami berlima...angka ganjil :)

Kami datang untuk makan... Peace!!!

Sempat pula kami ke Hussain. Apa lagi, shopping la jawabnya...


Hari Raya Ketiga dan Keempat

Berkelana ke Iskandariah dan Zaqaziq

Nyum.. Nyum.. Nyum.. Terbaik di Iskandariah.

Hasil tangan bakal-bakal ibu :)

Kek Lapis Sarawak... Serang!

Alhamdulillah, selesai sudah. Jom kita pulang...

Terima kasih semua, atas peringatan dan perkongsian...

Memang terisi jasmani, rohani dan aqli (^_^)

Dan akhirnya...

تقبل الله منا ومنكم وتقبل يا كريم

15 comments:

hoodsunny said...

woh camerawoman xsihat aritu T-T

xde gambar sana...

sinar_islami said...

me to hoodsunny :

Kesian tantawian...
takpe.. brkorban utk yang lebih besar... (^_^) Rabbuna yusahhil...
Ni skit dri ana, hehe walaupun camera biasa2 je...

hiKari said...

assalamualaikum

wah! meriahnya aidil adha disana.
(^_^)//

sinar_islami said...

me to hikari :

salam mahabbah buat hikari..
Alhamdulillah, mesir mmg meriah sejak raya first, abes jalan raya bermandi darah binatang korban.
Ada peluang dtg la raya sini...
Hikari rya mana thn ni?

hiKari said...

hua.. tringin sangat sebenarnya nak berpijak ke sana.. huhu

inshaAllah

tahun ni raya di bumi sakura je.
raye dalam klas. tanpa dgg korban tapi diri sendiri yg ter"korban". zZzzZ.. nak2 msm2 sejuk gni.. (^_~)

sinar_islami said...

Me to Hikari :

Datang la... Akak blh sambut... (^_^)

Hehe... sampai boleh terkorban tu.. Dasyat sungguh... Memang godaan pun kalau musim sejuk. Sini pun dah tukar musim, memang sedap duduk bawah selimut..Zzzz..

haway mutasawwil said...

rase nk g ngaji mesir jgk la.cam best je.weee

ooo akak korban unta.bgus2.taun dpn jgn lupa korban lg eh.=)

MuNsYi SaMa said...

seekor unta bape org boleh makan ek?mcm susah je nk sembelih. :)

mamawana said...

Salam caiyang...

Seronoknyer raya qorban semolih unta. Tak pernah makan daging unta, pos sini skit. ihikkkss

sinar_islami said...

me to haway mutasawwil:

Mai la sini.. dapat cuti blh la datang bertalaqqi kat sini dgn sheikh :)..

Allah..Allah tak pandang kot daging2 tu semua yang penting takwa. Harapnya ketakwaan tertingkt la.. Lgi2 diri ni byk dosa, byk kelemahannya.Doa lah, kalau ade rezki insyaAllah boleh buat lagi..

me to MuNsYi SaMa :

Seekor unta? Oho ramai blh makan, boleh buat kenduri kahwin senior kita ni kot... (^_^)
Yeap, kena ade stamina tinggi and tangkas untuk sembelih. Nak tumbangkan unta pun satu hal yang rumit... but everything will be easy by practise.. cubalah...

me to mamawana:

Sedappp....
Tak best kot post...
Jemput la datang sini...

duha said...

assalamualaikum..
kitorang jarang nk dpt tgk unta kena sembelih..kambing n lembu je~

hehe..

apa2 pun Alhamdulillah diberi kesempatan utk meraikan aidil adha tahun ni..n moga dpt ibrah~ :)

sinar_islami said...

me to duha:

Wah, duha... Kaifahaluki? Lma tak nampak...
Ameen..Alhamdulillah masih dapat meraikan aidiladha. Moga terksan dihati dan diterbit dgn amal bkn sekadar memori manis...

duha said...

Alhamdulillah sehat2 saja :) amiin~

sinar_islami said...

Alhamdulillah :) hrp2 kita dpt jumpa suatu hari nanti

syumul said...

huhu, gamba yang sisi bawah tu pulak yg diuploadnye
hihi, btw chantek..
tp rase rugi plak si camerawoman ni x masuk dalam memorycard IXUS tu

doakan kami exam esok...