BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, December 03, 2010

Cermin Tak Pernah Berdusta

Cermin?

Ada apa dengan cermin...?

Biasa-biasa je... macam tiada yang istimewa..

Oh, salah! Ada rahsia di balik cermin...

Cermin punya sifat pantulan...

Mungkin tanpanya kita tidak tahu bagaimana rupa kita...

Sudah pasti kita menatapnya hari-hari bukan...

Kemas atau tidak kita hari ini? 'Match' atau tidak baju kita hari ini?


Si anak dara, pastinya ingin ayu...

Si teruna pula, pasti ingin segak bergaya...

Oh...tidak cukup sekadar itu...

Ayuh kita lihat diri

bukan yang tersurat tapi apa yang tersirat di hati...

Mari cermin diri... dan cermin tidak pernah berdusta


Cermin Tak Pernah Berdusta

(Star Five)



Cermin yang biasa kupandangi di setiap hari...
Sekali lagi membiaskan bayangan diri...
wajah ini, mata ini ini tempat segala rasa bermula
kan indahkah akhir sgala kita

apakah diriku ini
kan bercahaya bersinar di surga-Mu
menatap penuh rindu...
ataukah diriku ini
kan hangus legam terbakar dalam nyala
di neraka membara...

Sungguh berbeda yang nampak dan... yang tersembunyi
hanya kepalsuan menipu...topeng belaka
jiwa ini..tubuh ini.. hati yang merajai diri
tlah bersalah hamba-Mu melangkah...

Ohooo...

Cermin tak pernah berdusta...
yang indah topeng semata,
Ya Allah aku malu tlah tertipu...
Ampuni hamba seblum akhir waktu...

Ohooo...

Ke manakah diriku ini berakhir
di surga atau di neraka-Mu
Aku takkan mampu..

Apakah diriku ini
kan bercahaya bersinar di syurga-Mu
menatap penuh rindu...
Ataukah diriku ini
kan hangus legam terbakar dalam nyala
di neraka membara...

Ohooo...

Selamatkan akuuuu...

Ke manakah diriku, diriku ini berakhir... Ohooo


6 comments:

hoodsunny said...

Dia Maha Pengampun, Dia Maha Kaya, Dia Maha Mendengar, Dia Maha Penyayang..

Kembalilah, itu pujukanNya

izzah zaaba said...

moga Allah sentiasa sudi membimbing kita untuk benar-benar menjadi hambaNya..

sharifah syahirah TSM [chep] said...

Akak.
Saya sekarang ni sangat2 suka lagu Star Five tajuk dia penghambaan.
akak mungkin pernah dengar kot.
Lirik dia sangat menusuk jiwa (saya),
dan lagu tu sendiri memang best.
=)

sinar_islami said...

Me to hoodsunny:

:) tersangat benar. Dialah segalanya. Kitalah yang kadangkala buta.

Me to izzah zaaba:

Ameen. Mga Allah sudi kekalkan hidayah pd kita.

Me to chep:

Alhamdulillah byk yg menusuk. :) pentig menghyati lirik dri asyik mendgr rentaknya.. Tq chep sharing. Mcm blm dgr or akak x igt tjuk lgu :)

haway mutasawwil said...

Si anak dara, pastinya ingin ayu...

Si teruna pula, pasti ingin segak bergaya...

nice2.pandai akak menyusun kata2.ho3

faris nk start sem baru dh minggu dpn.doa faris dipermudakan ye n slalu cermin diri faris@muhasabah diri

syukran ats pkongsian ini.nk cr lagu ni.heee

sinar_islami said...

me to faris :

Oh, ni puji ni, nak suh belanja ye :)
yang segak tu faris... Akak tlg angkat bkul..hehe..

InsyaAllah, sllu berdoa Dia pasti bntu. Janji niat jaga. Doakan akak jga. Banyak silap dlm menjdi hmba-Nya.. Ilmu ni bakal terhlang dgn maksiat. So x dpt x kena la cuci dgn dosa dgn taubat.

cari jangan tak cari... best! Akak nak buh youtube sekali sbnrnya tp takde pla :) so siapa hjt kena usaha skit...