BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, April 27, 2010

Bebola Palestina : PoM PoM Ball

Apa la agaknya Sinar nak cerita ni kan. Sebenarnya Sinar sedang melaksana projek jualan untuk Lifeline 4 Gaza di peringkat PERUBATAN. Isu Palestin mampu menjentik dan mencuit hati sesiapa sahaja. Semangat diri ini dibuatnya. Alhamdulillah kemahiran lama dicungkil kembali agar bermanfaat. Enjoy!

Menyingkap sebuah memori

Alhamdulillah selesai melilit dan mengunting...Fuhh...

Usaha dan usaha. Tinggal ikat sahaja.

Jeng jeng !!! Akhirnya dah jadi bulat. Kena kemaskan pula.

Inilah hasilnya! Bebola Palestina !
Dulu kami panggil PoM PoM Ball. Betul ke tidak ye ejaan. Lupa (^_^)
Bebola kecil berwarna oren, hijau dan ungu adalah kenangan lama.
Saya rindu tangan-tangan yang dulu bersama saya.
Masihkah kau ingat wahai sahibah-sahibahku?

Sebenarnya inilah antara kenangan Sinar bersama warga puteri Raudhatus Solehah, generasi kesebelas di MATRI dahulu. Seperti mana kehangatan ukhuwah mampu terbina di kalangan Gen 11, justeru pengharapan yang sama saya harapkan pada Gen 6 di ardul kinanah ini. Mungkin amal yang kecil ini lebih Allah pandang kerana kita ikhlas melakukan demi membantu saudara kita di Palestin. Siapa tahu (^_^) Dengan kesungguhan kita ini dapat meringankan beban sahabat-sahabat kita. Allah Maha Mengetahui Segala sesuatu. Maka sama-samalah kita tajdid niat. Kita disatukan oleh akidah bukan kerana yang lain. Maka tugas kita membantu saudara tidak kira siapa pun mereka.


Sebelum terlupa, seinfiniti terima kasih saya ucapkan kepada warga Gen 6 yang berhempas pulas menyiapkan bebola ini. Macam-macam cerita muncul. Biasalah tu. Nama pun baru belajarkan =) Lucu pula rasanya tapi antum memang best! Moga Allah kumpulkan kita di syurga nanti.

Jika direnungkan, semua perkara di dunia memerlukan sabar dan ikhlas. Tidak kiralah apa jua situasi. Setiap perkara yang kelihatan cantik, sedap dan enak dipandang mata memerlukan kesabaran untuk membentuknya. Bahkan akhlak yang baik pun harus dilentur dengan penuh kesabaran.
Teringat pesan seorang murabbi

"Seorang muslim mesti bersabar dalam 3 hal. Sabar dengan ketaatan, sabar dengan maksiat dan sabar dengan qada Allah"
Wallahu'alam...

Ditahap manakah kesabaran kita? Selesaikah dalam 3 hal itu?
Mari kita muhasabah sejenak...

24 comments:

Tobibah Ainy said...

eh aku sdey pulak sebabnye masa buat benda ni aku tensen gak r kekadang..so bila tensen aku stop..tu kira sabar ke x tu eh..


adoila remo oi..benda simple ini pon nak tensen2 tak rock betol la..ahahaha

Atiqah said...

sha
teringat bebola tu
kalo awk x mention dlm blog mmg kte x igt la..bila tgk awk buat tu mmg teringat sgt2..salah 1 kenangan dr berjuta kenangan yg kte ada..huhu
sebak rsenye...

kuatkan semangat dan teruskan usaha membantu saudara2 kte di bumi Palestine..insyaAllah kami di sini pun akan terus mempergiatkan kempen dan kesedaran kpd semua masyarakat..insyaAllah

blk Malaysia x?

hoodsunny said...

wah~!! rindu Rasa.inc..

hehe tempah satu ye.. yg paling gebu pye :P

hoodsunny said...

Erk~ mistyping- Raso.inc

sinar_islami said...

me to Tobibah Ainy:

tu kira mujahadah tu...
Bukan senang nak pupuk sabar kan =)
Benda baru...biasanya take time untuk buat...
Apapun jazakillah kak rem...kagum sama kamu...

sinar_islami said...

me to Atiqah:

Ish ish...macam mana boleh lupa tu..
Dulukan kelas kita sakan berniaga cenderamata ni (^_^)
hehe..tersenyum sendiri ingat nostalgia menjual dulu...
Aduh, dilanda rindu pula...
So tak dapat tidak..
InsyaAllah ana balik...doakan semua selamat...

me to hoodsunny:

Nak buka Raso.inc semula tak? Dreaming~

InsyaAllah, ana buat special punya...chewah!!!
Ala ukhtie...hehe...anti buat sendiri lagi gebu kot...

Atiqah said...

buka semula Raso.inc?
wah bestnye kalo btol2..hehe..

sinar_islami said...

Aah...tapi susah la juga tqah sebab kita sekarang dah bertebaran atas bumi Allah ni =)...
but nothing is imposibble...

ARMS said...

wah....rinduuuuuu......
masa buat pom2 ball mesti dok tengok sape nye paling gebu....

raso.inc..... ------> jom2,,mula dengan kecil-kecilan....

sha: kte nak juga~~~~
warna palestine~~

ukur kira said...

salam.
Macam mana nak buat benda tu?nampak macam susah ja.But it looks beautiful n nice.

kat Malaysia ada jual tak?

sinar_islami said...

me to ARMS

=) siapa punyalah paling gebu tu kan...
ramai sangat yang pro...
Wah wah semangat tu...
Sebenarnya sha ada cadangan, berkaitan dengan islamictesti...
Nanti kita sembang ye...

InsyaAllah, PomPom Ball Palestina Siap untuk Aisyah!!! (^_^)

me to ukur kira:

Untuk yang tak biasa dan tak minat buat benda2 ni mungkin susah kot.
Pada yang minat no hal punya.
Alhamdulillah enjoy je, lagi2 kalau buat secara jama'ie.
Kalau kat Malaysia selalunya benda ni dipadankan dengan mafla,baju kait, topi atau kasut baby.
Kalau keychain tu jarang la.
Raso. inc waktu hari kecemerlangan di MATRI dulu ada la jual =)

sas said...

bebola tu sumenye comel :)
mmg menguji kesabaran.
kesian ahli beit kena dgr said membebel smbil lilit benang..haha
alhamdulillah utk semua hikmahnya.

ARMS said...

a'a masa hari kece dulu ada jual....
best masa tungkus lumus siapkan barang2 jualan.....

sha:
uhuhu...blh2 kalau ada cadangan...
t chatting kt ym deh...
lamanyer tak update...uhuhu...
rase bersalah pula..

wah...sudah siap pompom bebola palestin...terharu~~ (~_^)

sinar_islami said...

me to sas:

Alhamdulillah...
tengok la siapa yang melilitkan...
semua cumel so bola pun cumel (^_^)
Bebel pun siap juga kan..hehe..syukran ukhtie for your support

me to ARMs:

Baik buk...nanti kita chatting ya..
hehe..dah dah..jangan terharu pula..bukan selalu

hood@sunny said...

wah~ sakan dok menggammit memori kat sini~

xsempat la nk wat pompon~
ana nk yg nt wat-versi gebu giga :P harga double pun x pe:D

sinar_islami said...

tu la huda tertinggal kapal ni...
orang pakat mengamit memori...

amboi2...hehe...
gebu giga pula tu
ye la ye la
untuk anti blh je ana wat (^_^)

[ n_akn ] said...

wah..menggamit memori..
nak jugak..

sinar_islami said...

me to [n_akn]

neah lambat...(^_^)
neah apa kata neah buatkan pom pom ball untuk sha..warna purple tau..
hehe..baru namanya mengamit memori..

huhu..rindu antunna..kapan dapat bertemu?

Khazinatul_Asrar said...

boleh order ni. comel sangat.
Mari didik hati cintai al-aqsa kita!

sinar_islami said...

wah jauh order datang..
Boleh je nak buatkan..
nanti jumpa kat msia ye..
Ayuh didik hati (^_^)

[ n_akn ] said...

uish..
dah lupa la cmne nk wat sha..
kna soh sifu ajar balik..
hehe..

sinar_islami said...

haha...maih nak ajar...
ada je video yang kami buat kat youtube..type search : bebola palestin...
Selamat belajar...
satu pom pom ball purple...jangan lupa ye..hehe

haway mutasawwil said...

comel2.nk satu.hu2

sinar_islami said...

sungguh nak?
boleh je akak nak bagi...
tapi macam mana ye?
nak pass kan kat abang faris pun tak kenal yang mana satu...