BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, June 30, 2008

Usrah Lazat



~Usrah yang Lazat dan Lemak Berkrim~





Berapa lama anda dah sertai usrah?

Secara tepat, ana sendiri kurang pasti. Semasa di United Kingdom pun ana masih kecil lagi. Program aulad mungkin. I'm to young to realize about that but yang pasti mula rasa kehangatan berusrah ni di sekolah. Really!!! I think that what I want that time and I still belong to it InsyaAllah until death.

My murabbi mithali once said that Usrah or Halaqah like a nucleus of tarbiyah & the heart of tarbiyah. Depend on what As-syahid Mustafa masyhur said

‘Tarbiyah bukanlah segala-galanya tapi segalanya dapat diraih dengan tarbiyah.”

Usrah, halaqah, smart cicle dan sebagainya adalah wasilah pembentukan peribadi. Tarbiyah pun wasilah. Matlamat adalah Allah. Itu yang perlu kita jelas. Cuba kita imagine macam mana sistem badan yang kita ada without heart supply to our organs and other complex mechanisms. It will be miserable. Thus, thanks to Allah. He knows best as he creat us in the best way. Alhamdulillah rasa usrah itu benar-benar penting dan terkesan di hati dah 9 tahun. Do pray for me. Minta Allah jauhkan from tergelincir dari jalan dakwah

Bagaimana anda boleh sertai usrah?


Ikut kata hati (bisikan illahi mungkin) -pgrm wajib sekolah - pgrm persatuan
tanpa hadirkan hati usrah takkan membuahkan hasil~moga Allah pelihra wa'yul islami yang ada dan bukan semangat semata-mata.

Kenapa anda menyertai usrah?

  • Mencari sumber kekuatan.
  • Islah diri dan mengajak orang lain.
  • Menyedari hakikat daie takkan mampu bergerak sendiri..
  • Sama-sama ingin berjuang bersama-sama teman tarbawi..
  • Akses pada keredhaan Allah bersama mereka yang berhenti sejenak di raudhah mengingati Illahi

Tiga perasaan setelah menyertai usrah?

  • Tenang
  • Terisi~Peka
  • Tidak sunyi

Lima perkara yang anda dapat selama menyertai usrah

  1. Lebih jelas akan tanggungjawab di muka bumi::Ad-zhariyat,56
  2. Allah pantas ditakuti dan hanya sanya dia kita bergantung harap
  3. Kehangatan ukhwah-biar benua memisahkan kerinduan pasti membuak-buak::sokongan dikala suka dan duka::kita bersaudara::
  4. Kesedaran islami (wa'yul islami) penting untuk mengerakkan amal-bukan semangat kerana semangat sahaja pasti mudah malap::setiap manusia ada peluang utk mendapat sentuhan illahi,kesedaran milik semua..maka itu tugas kita..menyampaikan..penasihat dan sanggup dinasihati..give & take
  5. Ilmu yang tiada tara::ma3rifatullah dan mengenal hakikat manusia..sirah dan ect..keperluan hamba pada Pemiliknya.

Peraturan tag

  • Setiap blogger mesti meletakkan peraturan ini dihujung entri
  • Blogger yang ditag perlu menjawab soalan-soalan yang dikemukakan
  • Blogger yang ditag perlu meletakkan jawapan di dalam entri blog masing-masing
  • Jangan lupa untuk tag rakan-rakan blogger yang lain - Jangan lupa untuk maklumkan bahawa mereka telah ditag dan perlu membaca blog anda
  • Blogger yang ditag dikehendaki untuk tag lima orang blogger yang lain ni senarai ana

Asiah Fadhilah
Nurulhuda Ahmad Sani
Fatin Hanira
Kak Lyana
kak Rod

4 comments:

hood@sunny said...

Salam, huiyyoo..ive been tagged with a full nem! huhuhu.. nak jawab.. nak jawab... huhuhu tp lepas xam laa huhu

sinar_islami said...

^-^ ..memuliakan nama shbt..hehe..we got similar meaning but slightly different..
moga berjaya shbhku..teruskan berjuang

little star said...

alamak saya ditag~
fes tyme ni..
insyaAllah nnt kk yana jawab..
k..
enjoy da summer~

sinar_islami said...

baek..enjoy dgn amal yg Allah redhai..enjoy the heat..