BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, June 09, 2009

Anak-anak kecil

~::Anak-anak kecil::~
Apa Perasaan Anda Melihat Mereka?

Ahlan Wasahlan semua
~::Afiq Izzuddin::~
Oh..terkejut saya..Ha apa khabar iman antum hari ni?
~::Zahratul Amani::~


Zahratul Amani sudah pandai beraksi :p
Auntie & Uncle sekalian jangan leka dengan dunia tau

...Allah is alwayz with us...

" اِذَا مَاتَ ابْنِ آدَمَ اِنْقَطَعَ عَمَلُهُ اِلاَّ مِنْ ثَلاَثٍ : صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُوْلَهُ "

Maksudnya : “ Apabila telah mati seorang anak Adam, maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu : Sedekah jariah, Ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang mendoakan kepadanya”


Monolog sendiri...

Bukan mudah berbicara soal perkahwinan, pengurusan anak-anak dan urusan yang berkaitan. Semua memerlukan kesabaran. Kepada yang sudah, syabas daku ucapkan dan selamat mendidik permata-permata Islam ini. Dalam proses mendidik mereka,anak-anak kecil ini,tabahlah dan sentuhlah mereka dengan cahaya dan didikan yang Allah gariskan..

Oh lupa...kepada anda yang majoritinya belum bergelar ibubapa, apatah lagi masih belum ada rumah dan tangga =) selamat menyiapkan diri. Bina peribadi dan moga jadi khudwah yang baik pada anak-anak nanti..Selamat berjuang, selamat membina syahksiyah dan salam mujahadah ..Kautlah ilmu sebanyak-banyaknya dan selalulah memberi..

Erm rindu melihat telatah anak-anak kecil..
Fitrah mereka suci dan bersih dari segala Dosa..Kita...??
Melihat mereka mengingatkan diri akan kehidupan di akhirat sana...

17 comments:

Ami Farhani MNA said...

perasaan saya bila lihat mereka..
CEMBURU!!!
sebab diorang masih suci..takde dosa..
lepas tu takyah pke macam2..
haha

sinar_islami said...

Ana tau anti suka budak2..
Kita pun pernh kecik...
tapi tak terasa plk zaman tu kan.. =)
keterbatasan manusia mengingt zaman silam...ade had..
so sementara masa msh ada..
blm dijemput pulang menghdap Yg Esa
maka sama2 la kita insafi dosa2 yg lalu...moga ade sinar disitu

ps::

gelak lak..mcm tak kena je tu...hehe..ana doa nanti anak ami comel2 mcm ibu dia..plus soleh dan solehah belaka..

MuNsYi^SaMa said...

Salam.

what a coincidence. I've been thinking of posting children pictures and things related to them. In fact, I've scheduled it to publish tomorrow morning. Since you've come up with this post first, allow me to take some of your points, if it's okay with you.

Jazakillah

By the way, whose kids are these?

Ami Farhani MNA said...

ameen..semoga sinar juga ^_^

ps::gelak tu nak lepaskan beban..huhu
bukan bermaksud gembira..

sinar_islami said...

Wslm Munsyi
May Allah be pleased with you..

Oh ye ke =)Then..
i'm heading to see the post tomorrow..I'm waiting !!

Actually they are my cousin's children..not mine..
Cute, aren't they..??
mmm..Getting so excited to meet them..
lambatnya nak ade my own nephew or niece

sinar_islami said...

Oho ic..now I knew..
Pray & pray ami..you can do it..
He knows..Dan Dia takkan biar kita terbeban ngan sesuatu yg kita tak mampu..

Siddihilik ya ami!!
Sama2 harungi episode2 di dunia ini dengan merasai kehadiran Allah di sisi..

hood@sunny said...

Lambatnye nk ada nephew n niece??
Nk sembunyikan rapidity of ur own ke??
Why not make a move to have your own? :P
I-allah ana doa selalu..
kebahagianmu kebahagianku jua..

best jadi dak kecik..
sume org urus
xde dosa
xyah pikir macam2

Apabila sha telah menabur madah nasihatnya..

heheh, doakan ana, tgh under detention, semalam study x abis..
ades, arini double la..huhuhu

D'Rimba said...

Comel...............Sentiasalah kita syukuri nikmat Ilahi.......

sinar_islami said...

hood..why not we just wait 4 kak una first..
Pandai ye anti nk tukar topic..
kenakan kak una plak..
erm, anak sedara apa salahnya..
semua di tangan Allah tu..

yeap..seronokkn..
kalau pecahkn pasu, org pn tak marah..
malah nanges disuapkan botol susu..
kenyang n tido..bestnya
hehe kalau skrg 4 sure org suh ganti balik..
indahnya menjadi anak2 kecil..

satu je jadi anak kecil tak leh aktif mcm skrg..tak leh jatuh cinta..cinta Allah, cinta D&T

2 benda yg menjadikan daku cemburu
-anak2 kecil
-mereka yang awal mengenali D&T

InsyaAllah..all da best..
tenang2 aje, tarik nafas dan hembus. =) pastu smbung study..
go go patho..

apabila huda mula mengomen... (^_~)
daku terstimulate utk membls

sinar_islami said...

Drimba..cumel kan.terbukti dah..
SYukran..mga sma2 menjadi insan yg bersyukur
dan sentiasa perbaiki diri..

syahr said...

salam...sha...
"lambatnya nak ade my own nephew or niece"??

kak long dululah....hehe...

erm....memang seronok tengok budak2kecik....
bahagia je rase...
tenang tiada dosa...

sinar_islami said...

ni lagi sorang..
blm sha post citer pasal wedding..
kalau idak tuan punya blog la yg teruk kena..
well kawan2 sabar ye..

why not adik2 dulu..??
nothing is imposibble..
kalau Allah izin everytg is possible. =)

ha..bgs back to topic..
so apa lagi sama2 kita islah diri..
solah taubat, pertingkt ilmu dan amal (^_~)
Doakn yg terbaik utk ana ye..sama2 doakan

Atiqah said...

i wanna add some more...i'm looking forward to meet ur children sha..hehehe...

nice and cute little children..
I am now helping my auntie babysit her son..so adorable...i feel like the whole world smiling at me when he smile..cant wait to have that feelings..

ван нур фархана said...

hehe...zahra gan afiq kat blog nurul,td da tgk da,kakyu pun tgk blog nurul ptg td,ha...nanti balik malaysia bila??kakyu balik tganu 4july kot,around 4jly,huhu...kalau sempat,leh jumpa afiq,dia makin membesar,skrg tiap2 mlm tido gan dia,huhu....nanti dia balik mesti rindu dia,huhu...senang hati bila dgn dia,lupa ade masalah tgk dia,tp kan,kdg2 time serabut,gram jgk dia nangis,sebab kdg2 satu time tu,zahra nangis,afiq pun nangis,huhu....aunty kejam,keh2...

nurul skrg makin matang n sangat matang skrg,bila ye farhana nak matang mcm nurul,hehe... tringat mase form1 dulu2 kat kg,na pegi men kat luar,nurul kat dapur,hehe...

nurul,kawen cpt2,nanti boleh na buli anak nurul,hohoh ...

nurul,nanti da mase,kt tunjuk gmbr zahra bawa keta,hehe...

pjg plak da tulis,hehe...

ван нур фархана said...

bila bc balik,byk nye hehe n huhu na ni...

nurul,wat terbek exam masih tinggal

sinar_islami said...

anak2 kecil ni menarik..
tapi kena sabar melayan =)
tapi tak sabar nk cubit...


tak pe fana, kita sama-sama belajar..mana nurul kurang fana topupkan..dan sebaliknya..hidup ni indah bila saling lengkp melengkapi..

tima ksih doakn nurul, fana pun, moga yang terbaik untuk kamu...
hehe tak pe je pnjg2...ceria skit

sinar_islami said...

me to atiq::

dah agak dah..sabar ye..insyaAllah ade rezeki kita wat skuad bola jaring...lawan antara fmly ye..

moga yang terbaik Allah takdirkan untuk ukhti