BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, June 29, 2009

Ladies night

"Kerana Ukhwah Ini Fillah"

Selesai sudah peperiksaan yang penuh pelbagai kisah suka dan duka bersama. Biarpun segelintir sahabat gen6 diuji satu bahtera gen6 terasa diuji. Alhamdulillah pada malam 28 june kami, warga akhwat gen6 berkumpul dengan satu nakhota. Berlayarlah kami di lautan samudera ( Sungai Nil sebenarnya) ^_^ . Maka ketahuilah 'pelayaran' itu penuh mehnah dan tribulasi. Anak kapal perlu bersatu hati. Barulah pelayaran selamat sampai ke 'destinasi'.

Tema = Purple ( Gumbiranya hati) + Bahasa klasik

Ya, ukhwah!! Ukhwah mudah dan amat mudah dilantunkan dengan kata-kata indah. Tapi kita senantiasa lupa ukhwah tak semudah dan seindah manis mulut berbicara. Setiap yang kita hajatkan kita laungkan perlu ada bukti dan tandanya.

Pernah suatu hari Rasulullah SAW menziarahi Harithah yang sedang sakit. Lalu Rasulullah SAW bertanya: "Bagaimana kamu pagi ini ya Harithah?" Lalu jawab Harithah: "Alhamdulillah dia beriman dengan keimanan yang sempurna". Lalu kata baginda Rasulullah SAW:"Hati-hati dengan apa yang kamu ucapkan ya Harithah, tiap suatu itu ada alamatnya/tandanya...apa tandanya keimanan kamu?" Jawab Harithah: "Aku bangun pagi dan aku nampak syurga di kananku dan neraka di kiriku dan aku di atas titian( As Tsirat)" Lalu balas Rasulullah SAW "Benarlah iman kamu".

Ukhwah kita bagaimana? Atas dasar apa? Apa tanda ukhwah kita? Moga sama-sama kita jelas kesamaran yang ada. Yang jelas kita pertingkatkan lagi.Yang erat, dieratkan lagi (^_~)

Biarpun 3 tahun mengenali, taaruf itu masih perlu berjalan.Tiada noktah untuk itu. Taaruf itu mesti!! Alhamdulillah masing-masing kian matang. Moga Allah bimbing hati-hati kecil dan hamba-hambaNya yang lemah ini untuk mengapai redha-Mu. Biarpun susah, biarpun badai datang melanda. Teguhkan kaki di perbatasan ini. Ya Allah satukan hati-hati ini hanya kerana-Mu. Berkatilah usaha kami ini.


Alhamdulillah, anak-anak kapal semuanya ceria, bermainlah, bergembiralah, berpentomanlah, berpantunlah. Moga redha Allah milik kita semua. Syukran pada semua sahabat-sahabat gen6 dan tetamu khas, Makcik Nora (mak aman) dan Makcik Rohaya(mak akram). Moga Allah permudahkan perjalanan ikhwah kami yang masih berjuang di hospital sana. Tabahkan ibu-ibu kami Ya Allah.
Khas daripada kami adindamu

Berkelana jauh ke timur tengah,
setia bersama Natrahku sayang.
Lama benar adinda tidak menjengah,
Aduhai Natrah mana menghilang?

Jauh berjalan si anak raja,
Mencari puteri idaman kalbu.
Aduhai Sharifah si intan permata,
Aku di sini menahan rindu.

Sukar mencari insan rabbani,
Srikandi sunan teguh berdiri.
Teman bersuka, di sana sini,
Teman berduka, mana dapat kucari?

Insan Rabbani idaman hati,
Sukar dipilih berharga sekali.
Hamba di sini sedia menanti
Akhwat gen6 turut sekali,

sinar~islami
el-fahmy allay
mouniera
saifi2009

22 comments:

criestz said...

take a gud care sis...
ble dtg mlysia sya ??

sinar_islami said...

syukran..
bila dtg ke bila balik msia =)
awal ogos insyaAllah..

n_akn said...

sha,
let me know when u're coming back..
(^_~)
tak sabo nk jmpa sha.. =)

sinar_islami said...

Ai ai kapten..
i'll tell u soon..
tak sabar jga..hehe..
mmm belanja makan tau..

n_akn said...

hehe..i.allah..
no prob..

sinar_islami said...

ade jugak dia...
ni tak sabar nak balik..huhu
kita wat ladies night kat sana plk ye..(^_~)

Atiqah said...

wah wat ladies night kat m'sia jgn lupe jmput kte skli..rndu gak kat awk..best gak kalo maryam and huda de skli..ops mcdee skli..

tema purple pun okeh..hehe..

sinar_islami said...

aaa...best gak kan...
kena ajak arms kalau purple ni..
kumpul kat kuala kangsr je la..
naik bot kat situ ^_^

n_akn said...

ala sha..
sume da kt kl da time tu..
kna wat rombongan la kalo nk g kuala kangsar..hehe..
tiqah kna siap2 masak yg best2 utk kita.. :)

sinar_islami said...

cmtu kome cari je la tmpt best kat kl..I datang je..hehe
tlg masakkan skit2..sbb kesian kome dh stat belja..ana dok goyang kaki cuti..

n_akn said...

ha..yg tu lg best..
ktrg set tmpt..sha masakkan makanan..
hihi..

criestz said...

mst la dtg.. pastu kne blk mesir..
mlysia kn skg tmpt hnymoon je.. kn kn

Atiqah said...

uih kalo cmni kena plan btol2 la..bln8 dh pose..hehe..kte leh je tlg msk..sha kn teringin nk mkn rendang ayam kte..hehe..

(perasan sndr hahaha)

jmp kat m'sia nnt sha..

criestz said...

meriahnye..
jeles =(

n_akn said...

hmm..
skrg mcm ni la..
kalo wat kt kuala, tiqah masakkan..
kalo wat kt kl, sha masakkan..
kte akan tlg menghadirkan diri dan mengajak org lain utk menghadirinya..
ok tak?
hihi..

tqah, jadi ke nk trun kenduri hafsah?
sape lg nk g?
nak ikut..
(sori yer sha,tmpg tny kt blog awk)

sinar_islami said...

me to criest::
tak yah jeles2..ni ladies...so guys kena la wat juga..

me to tqah::
nak2..nak rendang tu..

me to neah::
set2..kena plan ni..
buat kat umah ana je la..
bukan umah ana, umah umi & lek ana..hehe..
So kena ade ajk ni..buat kecik2 je but 'berisi' dan 'terisi'
cantik dah ni..ala2 reunion..biar huda jeles..hehe
harap2 uda tak singgh sini..abes sha..

n_akn said...

betul2..
kalo uda singgah sini..
sian la dia nanti.. :)

sinar_islami said...

tak pe..
threshold jeles uda tinggi..ye ke..
kita tgk la nanti..hehe..(^_~)seronok jga menyakat ni kan..

Atiqah said...

psl kenduri umah hafsah tu kte kalo bleh nk g..tp cmne?? nk bermlm atau kte blk hr tu jgk??

psl reunion..leh je..nnt kte buat reunion kat umh sha kalo umi ngn lek die izinkan..kte akan roger bnda ni kat una zaini, izati ngn nawar..bdk2 upm ngn uia nk kena inform gak..

sinar_islami said...

=) wah wah..best ni
ok..umi n lek ana insyaAllah on je..
kalau tetiba x leh pun..jom kita outing~hehe mcm dok asrama lak..
kome la bila free..survey tarikh..
survey bila majoriti shbh kita lapang.
sha sediakn tempt ya..
kena bincg ym ni..(^_~)

kim slm la kat hafsah ye..kata kat dia Mabruk tau..

Atiqah said...

ok..nnt kte bncg in detail ek sha..skrg bru msuk sem..de byk bnda nk uruskn..psl tarikh tu nnt try la kumpul semua jadual sahibah2 kte pastu tgk time ble yg btol2 semua free..insyaAllah moga Allah permudahkn

sinar_islami said...

baik2 kak atiq...
settle dulu pasal kuliah antum..
rabbuna yusahhil insyaAllah