BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, February 26, 2009

~Mari berfikir~


~Mari Berfikir~

Thinking of who ??
No you are thinking of the tree

~Not even this tree~

there are thousand but choose one ^-^


Lama sungguh tak berteka teki
Jom kita berfikir
Selesaikan teka teki tarbawi
insyaAllah akan ada manfaatnya
~----::----~
Dalam banyak-banyak pokok,
pokok apa daunnya tak gugur dan
Dalam banyak-banyak pokok,
pokok itu juga menyerupai Mukmin??
~----::----~
Siapa cepat dia dapat? Dapat apa? :)
Biar setiap amal kita Allah kira
Antum boleh punya

8 comments:

sinar_islami said...

aih...susah juga org nak jwp upernye..tak yah segan2

ade yang jawap kelapa sawit
ade yang jawap pokok iman
ade yang jawap pokok plastik
ade yang jawap pokok kaktus
ade yang jawap ect...

hakikatnya pokok ini memang pokok..

blh la nak ym ke or pape..
harapannya sama2 fikir..
teka teki ni blh bina hati dan peribadi..
kalau leh bagi reason lagi bgs ^-^ do ym me or leave it here :)
syukrn semua

sapa tul sha belanja..hehe

Nadiah MD said...

sy tau........ pokok kurma ^.^
tpkan... sy ngelat, sy google... blanje gak ke? hehe

ad more than 10 perbandingan yg dia bg... mukmin=pohon kurma

thx sha 4 sharing... menarik2 (expression wajib dlm sc ktorg dlu ^.^)

Ambe said...

hihi.....same la dgn nadiah MD....saye pon cilok internet gak....

Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya ada di antara pepohonan, satu pohon yang tidak gugur daunnya. Pohon ini seperti seorang muslim, maka sebutkanlah kepadaku apa pohon tersebut?” Lalu orang meneka yang ia pokoko di wadhi. Berkata Abdullah: “Lalu terdetik di dalam diriku, pohon itu adalah pohon kurma, namun aku malu mengungkapkannya”. Kemudian mereka berkata: “Wahai Rasululloh beritahulah kami pohon apa itu?” Lalu baginda menjawab: Iia adalah pohon kurma”.


so, kesimpulannye, jadilah seorang mukmin yang nabi maksudkan ni. Kuat, kental dan sikit pon tak berubah walau ade cubaan menjatuhkan imannye......

sinar_islami said...

haha..bgs gak anak2 zaman sekarang.
abes la kena belanja antum ni..
Tahniah untuk Nadiah MD & Ambe
cinnabon menanti kamu nad~ ^-^
syukrn siap hadith lagi ketua

sapa lagi nak teka..
blh teka lagi ke??
ke ada jwpn lain jga :)
bincg2 mungkin..
syukrn juga pada peneka2 ym :)
dari seluruh pelusuk dunia
semua malu seprti dalam hadith tu ye
at least dah usaha..
mesti tkut nk jwp jgakan sbb pasal mukmin kan..never mind..at least u all got sumthg here.

so sapa lak nak bagi reason2 nye

Nadiah MD said...

yay...cinnabon... ^.^

sinar_islami said...

aiwah..janji akan dituruti ^-^

ami yg cuti berblog said...

sha..
sy pon baru igt nak google, tapi dah tengok jawapan kat sini..huhu..lemah sket bab teka-teki ni..sori!

saje komen sini walaupun xde jawapan pun, hihi..dari smlm duk pke jawapan tak dapat2..mungkin ilmu2 pokok2 ni tak cukup banyak..=p

p/s:besnye nadiah cinnabon..(jeles2)

sinar_islami said...

^-^ tak pe ami..bgs dah bila kita usaha dan stimulate our brain utk berfikir..

Jom realisasikn kelebihan yg ada pada pokok kurma pada diri kita!!

ps:: jgn jeles.ami nak ana belanja ke? masak untuk ana dulu :)