BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, July 03, 2009

Projek Musim Saifi 2009

Assalamualaikum wbt buat semua


Apa khabar iman antum hari ini??
Diharapkan semua sahabat dan rakan blogger sejahtera dan dipermudahkan segala urusan saban waktu.

Bagi teman-teman yang masih di ardul kinanah, bersama teriknya Sang Mentari, jom kita hangatkan lagi cuti kali ini dengan mengisi masa lapang dengan pelbagai aktiviti. InsyaAllah masing-masing sudah ada perancangan. Bunuhlah masa lapangmu dengan pisau kesibukan supaya tidak menyesal di kemudian hari.

Target musim cuti Saifi:
1. Balik jumpa usrati
2. Menghadiri program-program tarbawi
3. Menziarahi teman-teman di Mesir dan di Malaysia nanti
4. Memantap bahasa arab fushah yang kian karat ini
5. Mengaut sebanyak ilmu non medical yang termampu
6. Menghadam koleksi buku yang menghiasi rak buku
7. Mempersiapkan diri agar lebih baik daripada setiap detik berlalu

In progress sebelum pulang ke tanah air
  • Menghadiri kelas Bahasa Arab Fushah. Syukran ummi,lek & others for the dua'. Exam semalam dimudahkan walaupun tak sempat nak ulang kaji. Alhamdulillah got a nice level to start with. InsyaAllah the class will be on this Sunday.
  • Menghadiri kelas Fiqh Mar-ah dan menadah kitab yang lain (^_~) so many thing to be done actually. Setiap hari tidak lekat rumah.
  • Menghadiri kelas Ustaz Fauwaz-Kitabul Zauwaj karangan Dr Wahbah Az-zuhaily
  • Menyiapkan beberapa kertas kerja yang pusing juga dibuatnya.
  • Buku-buku yang sedang di habiskan pembacaannya dan akan diulas jika ada kelapangan

Bahasa gaulnya mencabar untuk daku habiskan ^_^ tapi fakta-fakta dan huraiannya akan membuatkan kita buka mata hingga timbul bermacam-macam perasaan. Anda akan sekejap ketawa, sekejap menangis dan sekejap serius ketika membaca. Lain dari yang lain. Seperti di Palestine lagaknya. Saat membaca buku ini jika anda dulu bukan insan yang suka peduli, InsyaAllah kalian kembali sedar. Ketika kita baru hendak mengkaji cerita sebenar, ribuan sahabat kita di bantai dan dibunuh tanpa perikemanusian di sana. Timbul penyesalan yang tak sudah sudah ana rasa. Buku ini UNIC. Kenapa? wait & see why. (^_~)



Aisyah r.a antara sahibah di zaman Rasulullah yang daku ingin jumpa. I admire her most among sahabiyat. Till then I will tell why. Syuran pada yang memberi.





InsyaAllah I will review this book in my 2nd blog. Such a nice book to read. Having a simple life but quite tough handling with oneself death. But this book taught me a lot to be lively & lovely person.

"The most important thing in life is learn how to give out love and let it come in"-Morrie

Akhirul kalam, doa kalian sinar harapkan. Moga sedikit masa pun tidak dibazirkan pada kemaksiatan dan aktiviti yang sia-sia agar tidak kembali kepada-Nya dalam keadaan hina.

Salam Saifi buat semua. Panas dan hangatkan musim ini dengan keimanan dan siraman taqwa. Biar sejuk hati kalian jangan dipanaskan pula dengan dosa ya. Jom perbaiki diri dan perkasakan peribadi(^_~)


ps:: Kalau ada program best inform ya. Mari berselawat. Penghulu segala hari.

13 comments:

hoodsunny said...

salam, oh sinar sudah membentangkan projek saifinya..
adess, ana ni dok la memikir dan menyusun.. sume dlm kepala lg. xsempat2 nk memuntahkan melalui kata2..

Kullu sa3ah wenti ilallahi aqrab, semoga setiap detik kita bermanfaat pada diri dan org lain..

sinar_islami said...

ameen..

ana ni lemah..tak seperti org kebanyakan.. =( sob3

apasal ye..malam2 ni tetiba sedih..erm..doakn dipermudahkn perjalanan menjadi hamba yang redha, bersyukur dan komited

susah nak jadi knowledge worker..
hati sendiri susah nk jaga..hati manusia pun sush nk dihandle kan..Risaunya bila bergelar manusia..Allah kira ke mana masa di habiskan..apa yang dituturkan..apa yang dilaksanakan..

erm...Jom hidupkan saifi..hidup dlm jiwa hamba

duha said...

salam..
baiklah..saya pun nak wat planning jugak :D

planning yg dah ada betul cukup detail rasanya..hehe..

erm..nk tau program best2time cuti nnt??
ade2..datang rumah duha then masakkan pape yg sdap :p dapat eratkan ukhuwwah jugak kan..hehe.

MuNsYi^SaMa said...

Salam.

Bagus btul dpt wat perancangan rapi cmni. Cukup teliti.

Tuesday with morrie xsempat bace lg. Lain2 karya mitch albom mcm 5person u meet in heaven & one more day dh bace. Mitch Albom is an talented author .

Buku lain2 tu xpernah jumpa lg, maybe lpas bce review br akan cari. :)

Moga dapat capai matlamatnya habiskan buku2 tu.

sinar_islami said...

me to duha::

buat jangan tak buat duha..
penting mengatur masa =)
hebat ye plan anti tu (^_^)
boleh kak sha main ngan pisang
smbil tu duha la buat kek pisang..

me to MunSyi::

Ameen
Kita merancang..
Doakan ye..boleh habiskan..risau gak ni..
Tak lekat umah memanjang..
Nampaknya ana kena cari karya Mitch Albom yang lain..menarik cara penulisan dia..
btw syukran..ana kena take note ni..tajuk2 tu..nak cari..

Atiqah said...

sha i'm waiting for ur review..suka sgt ble org wat review pas bce buku..nature stdy literature cmtu la..keje nye wat review, komen, kritik..hehe

perancangan yg rapi..kte dh kmbli ke bumi UKM..merancang utk meneruskan sisa2 akhr pengajian di ukm..x sbrnye nk msuk kuliah jmp senior lecturer yg semakin mantap dan hebat..hehe

teruskan berdoa dan mendoakan..

sinar_islami said...

hehe..but for sure..
tak leh review mcm yg anti wat..
ana ckp je apa yg ana dpt ye.. =)

Mga Allah mudahkn perjlnn menuntut ilmu kita semua...insyaAllah saling mendoakn..

nurul88 said...

Salam,
wah..bagus banget planningnya..
hehe..bila balik m'sia?

jeles tgk plan nti..hehe
moga bermanfaat cutinya~^^

sinar_islami said...

doakan..smooth perancgn tu..
Alhamdulillah stakat ni plan bergerak seperti yg dirancg..
hehe..rindu ana ke..awal ogos insyaAllah...

ameen..doa akhwt ana la yg ana harapkan..

dr.radzi said...

semoga perancangan dapat dilaksanakan sebaik mungkin...amiiiin.=)

selamat bercuti....

sinar_islami said...

ameen..
Mga Allah berkati waktu2 yang berlalu..dan mudahkn masa mendtg..

Mga Allah berkti dr radzi & shbt2 lain jga =)

jzklh

Farid Rashidi said...

Salam,

Sekarang di Malaysia atau Mesir?

Apapun selamat bercuti dengan hebat ya!

sinar_islami said...

Masih di mesir ust..
belum selesai urusan..

ameen..slmt bercuti juga !