BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, July 15, 2010

Bergurulah dengan si bintang kecil

Kanak-kanak merupakan peringkat awal usia manusia untuk mengenal dunia. Pada usia ini mereka lebih banyak menerima dan dididik oleh orang dewasa. Mereka terlalu rapuh. Bak kata orang tua, masih hijau dalam alam yang serba mencabar ini. Tetapi bukanlah alasan kita menggunakan kuasa veto orang dewasa untuk terus mendidik mereka mengikut cara kita tanpa memahami kehendak mereka.

Sebenarnya banyak perkara boleh kita pelajari dari insan kecil ini. Tidak percaya? Cuba lihat diri mereka, banyak kebaikan daripada kita yang hina ini. Kita bersalut dosa bahkan mungkin bergunung dosa kita dari amal kebaikan. Mereka suci dan bersih, Bahkan syurga untuk mereka. Untuk mendidik mereka titik lemah dan keperluan mereka mesti kita ketahui. Perkara ini Sinar sendiri masih kurang pengalaman. Tidak layak untuk mengupasnya sekarang. Cuma hari ini ada beberapa sifat mereka yang Sinar ingin highlightkan.

Mereka selalu bercakap benar

Mereka ini selalu menyatakan apa yang mereka rasa. Tidak selindung dan menipu untuk mengambil hati manusia.

"Along gemuk!" Kata Salwa satu ketika dahulu.

"Along tak lawa, Salwa lagi lawa" kata adikku. Ayat syok sendiri walaupun itu benar. Huhu... Sampai hati kata Along tak lawa.

"Salwa tak suka la Along pergi jauh." Makin berat hati Sinar ingin meninggalkan Malaysia.

"Ezra suka Along tak makeup. Lagi cantik." kata sepupuku ikhlas di majlis keluargaku.

"Dah azanlah, tutup tv." Kata Fatin menegur kami yang leka.

Sikit pun Sinar tak marah bila mereka menyuarakan pendapat mereka. Bagi Sinar, teguran mereka, pengamatan mereka terhadap kita adalah pandangan dan teguran daripada Allah. Allah nak buktikan mereka sentiasa memerhati kita.

Mereka penyayang

Anak-anak kecil sentiasa ingin kasih sayang dan secara tidak langsung ingin memberi juga. Mereka lebih tahu erti hidup pada memberi. Hatta mereka lebih sanggup mengorbankan harta untuk kita jika mereka sangat menyayangi kita. Walaupun mereka hanya mampu menghadiahkan sebatang pen dan buku tulis. Tapi pemberian yang ikhlas daripada insan kecil lebih Sinar hargai.Sungguh Sinar sayang mereka. Mereka suci dan memang sesuai untuk disakat selalu dan menjadi bahan cubitan. (^_^)

Mereka ingat janji

Kalau anda tidak pandai menunai janji. Jangan sesekali berjanji dengan golongan kecil ini. Daya ingatan mereka tinggi bahkan kemahuan mereka juga bak gunung melangit tinggi.

"Along dah carikan kembar fatin ke." Tanya fatin ketika ym denganku.

"Along jangan lupa tau nak basikal." Tepuk dahi apabila diingatkan semula. =)

Mereka juga pelajar setia

Insan ini jugalah sentiasa mencari role model untuk dijadikan contoh dalam hidupnya. Maka tidak dapat tidak golongan dewasa seharusnya memelihara akhlak untuk menjadi ikutan si bintang kecil. Mereka kuat bertanya mengapa, bagaimana dan bila. Maka di sinilah kretiviti kita untuk menjadi matahari di mata mereka. Si matahari yang menyinari si bintang kecil.

Sungguh Sinar sayang mereka. Ingin sekali menjadi si bintang kecil yang suci dari dosa.

4 comments:

Atiqah said...

sha awk x boleh jd anak kecil dh...hidup perlu diteruskan, meniti alam dewasa hingga usia yg dijanjikan Allah kelak..

kalo nk ank kecil sha kena cpt2 kawin la..hehehe

by the way, congratulations and sorry x dpt hadir mlm tu..doa kte sntiasa utk awk moga Allah pelihara awk mnjd solehah dan wanita yg bertaqwa..

sinar_islami said...

me to Atiqah:

Tu la Atiq, tak boleh putar masa smula dah...Huhu
pasal nak anak kecil tu memang nak, tapi tunggu anak sedara dulu la kot...
Jazakillah atas ucap selamat... tak pe atiq, nanti kita jumpa ya. Reu 24 hb datang tak?

harlym said...

nak bermain dengan budak kecil kena jadi budak kecil ...senang dapat kawan budak kecil.

sinar_islami said...

Oh, kena jadi budak kecik?
Sikap yang menyerupai mereka ke?
(^_^) Boleh je. Kena bijak menangi hati mereka...
Kena ada coklat @ gula2 dalam kocek selalu.