BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, August 14, 2009

Cerita H1N1

~:: Prevention is better than cure::~

~ ::Triplet ::~
May He protect us
...Allah is alwayz with us...

Apa itu H1N1?

Viral Novel Influenza type A H1N1. Ianya berasal daripada Virus Avian Flu (Selsema Burung H5N1) yang telah menjangkiti itik atau Khinzir dan telah bergabung dengan Swine Flu (yang sepatutnya hanya menjangkiti ternakan itik sahaja) dan telah evaluasi (Mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yang lebih tinggi didalam rantaian makanan atau manusia. Semasa di dalam badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit daripada manusia kepada manusia. Namun pada pengamatan sinar, masih banyak kekeliruan dan percanggahan maklumat tentang kemunculan H1N1. Moga kebenaran akan tersingkap.

Jangka Hayat Virus

Oleh kerana HINI adalah virus 'air born', ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. Jika selepas tempoh tersebut ia tidak menjumpai perumah atau 'host' ( badan manusia) ia akan mati. Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan pengudaraan yang baik akan selamat daripada virus tersebut.

Apa Yang Perlu Tahu

Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tapi tidak dilaporkan kepada WHO. Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di Mexico.

Virologi Virus H1N1

Incubation Period yang singkat pada purata 2 hari dengan julat 1 - 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkiti pesakit pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkiti paling cepat dan selewat-lewatnya hari ke - 4

Cara Serangan

Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan.Virus ini akan menyerang sistem pernafasan (seperti selsema burung dan SARS) peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru-paru dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse' ia amat merbahaya kepada golongan yangg berisiko tinggi.

Siapa yang berisiko:

 1. Orang yg ada masalah 'obesiti' @ gemuk
 2. Perempuan yg mengandung
 3. Orang yg ada astmatic
 4. Orang-orang yang bermasalah dengan sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)

*kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan-golongan di atas.

Simptom-Simptom


day 1 - rasa kurang sihat, tak bermaya
day 2 - selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah makan ubat demam)
day 3 - rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 - sakit dada yg teruk jumpa doktor dengan segera
day 5 - and above lung collapse @ koma

Langkah-langkah kawalan

Golongan-golongan yang berisiko, elakkan daripada kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)
 1. Menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran.
 2. Elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'.
 3. Jika kurang sihat, elakan diri daripada beraktiviti (sosial dan berkumpulan)
 4. Jika kurang sihat dan ada ILI( influenza light illness @ selsema biasa) jangan hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)
 5. Untuk orang yang sihat, elakkan dari kawasan yang padat.
 6. Jika ada tanda-tanda simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan
 7. Jika sihat, jangan ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi banyak virus.
 8. Tak perlu ambil anti-viral atau apa-apa ubat influenza! Jika sihat dan mengambilnya, akan mengakibatkan resistan kepada ubat-ubatan untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubat-ubat tersebut terlebih awal.
 9. Vaksin hanya akan 'wujud' seawal Oktober dan hanya untuk 'frontliner' sahaja dan untuk awam selewat-lewatnya pada 2010.
 10. Untuk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal sahaja di Malaysia dan mengambil masa 6 jam untuk run test untuk 1 batch sample. Jika klinik menyatakan mereka boleh jalankan ujian, itu tidak betul. Tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
 11. Tahap kesedaran dan pengetahuan yang tinggi amat perlu untuk kita sama-sama menghadapi outbrake ini. Sama-samalah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar virus ini cepat berlalu. Amin....

sumber ::
Taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dar Kem. Kesihatan Malaysia di Pan Pasific KLIA pada 01.08.2009.

3 comments:

Walid said...

Ana muskil.Kalau bird flu semua ayam, itik, burung yang terkena flu ini mati tetapi tidak pula pada kes khinzir...

saza s said...

salam ziarah kak sinar
moga dilindung allah daripada virus tersebut
amiin
allahumma ballighna Ramadhan

sinar_islami said...

me to lek::

Along pun musykil jga.. =)
byk benda yg kekadang tersembunyi..

me to saza s::

ahlan..
ameen..mga Allah pelihara dan smpikan kita pada Ramadhan nanti..